Visie van de trainer

Naam

Rimke Eurlings en Elien Bolkaerts

Leeftijd

26 jaar en 33 jaar

Woonplaats

Hasselt

Club

Sporting Hasselt

Trainersduo van de maand: Rimke Eurlings en Elien Bolkaerts

Onze ‘Trainer van de maand’ gingen we dit keer in het vrouwenvoetbal zoeken. Ook daar zwaaien mannen nog vaak de scepter. Maar niet bij eersteprovincialer Sporting Hasselt. Daar is een trainersduo aan de slag en dat is bovendien ook nog een koppel: Rimke Eurlings(26) en Elien Bolkaerts (33). Hasselt doet het trouwens bijzonder goed en is na een 28 op 30 de ongeslagen leider in de reeks. Wij klopten aan bij Rimke en Elien zij gaven ons tekst en uitleg.

Rimke: “Wel, het is zo dat er op digitale pagina’s van Voetbal Vlaanderen steeds sprake is van een T1 en T2, maar dat is bij ons enkel zo op papier. In de praktijk zijn we namelijk beiden T1 en dat loopt ook zeer goed omdat we ook echt een complementair duo zijn. We trainen op maandag en woensdag. Op maandag traint Elien vooral op technische en conditionele zaken, terwijl er op woensdag dan vaker meer aandacht is voor tactische taken. Het tactische aspect neem ik vooral voor mijn rekening.

Jullie doen het wel goed. Lag dat in de lijn der verwachtingen?
Elien: “We mikten eigenlijk wel hoog. Met Sporting Hasselt konden we meteen in eerste provinciale starten omdat we een mooi dossier konden voorleggen aan Voetbal Vlaanderen. Toch betaalden we het eerste seizoen leergeld en eindigden we laatste. In het tweede jaar boden we al een betere repliek, al eindigden we nog voorlaatste. Vorig jaar hebben we dan een grote stap vooruitgezet en werden we derde. Dit jaar wilden we eigenlijk wel meedoen voor de prijzen en daar slagen we voorlopig in. Tegen Kadijk kwamen we niet verder dan een 3-3-gelijkspel, maar alle andere wedstrijden wisten we winnend af te sluiten. Bocholter is onze concurrent in de titelstrijd en tegen hen haalden we het ook met 3-1. De wedstrijd in Bocholt zal wellicht belangrijk zijn in de uiteindelijke afrekening.”

Waaraan hebben jullie die progressie te danken?
Rimke: “We hebben jaar na jaar een stap vooruitgezet en dat brengt ons waar we nu staan. We hebben een hecht team waarin toch zo’n twintigtal meisjes of vrouwen hun rol spelen. We zijn ook altijd heel eerlijk geweest tegenover onze speelsters. Waarom we in hen geloofden of waarom we vonden dat het verhaal stopte. Zo zijn we beetje bij beetje gegroeid en dat zorgt ervoor dat we nu staan waar we wilden staan.”

Succes is mooi. Vooral ook omdat jullie heel wat mannelijke collega’s aftroeven.
Rimke: “Op dat vlak hebben we het wel niet onder de markt gehad. Al te vaak kregen wij het gevoel dat het andere geslacht wat meewarig op ons neerkeek. Maar dat hebben we gelukkig toch ietwat zien evolueren en nu we het zo goed doen met Hasselt voel je wel dat het qua respect de goede kant op gaat.”
En met Rik Verheye en Sam Kerkhofs heeft de club toch ook ietwat een nieuw elan gevonden.

Elien: “Ja, dat is zo. De club krijgt veel aandacht en Sam Kerkhofs kwam na onze overwinning tegen Bocholt langs al langs om ons en de speelsters persoonlijk te feliciteren. Dat deed iedereen geweldig veel deugd.”

Geen van beiden speelt nog mee, waarom niet?
Rimke: “Ik heb zelf door een aanhoudende zware knieblessure de voetbalschoenen aan de haak moeten hangen in 2019. Dit was initieel zeer pijnlijk aangezien voetbal altijd een zeer groot aspect in mijn leven was. Ik heb dan ook vrij snel ervoor gekozen om de rol van coach voor mijn rekening te nemen. Een bewuste keuze dus.”

Elien: “Ik speelde afgelopen seizoen nog mee als er te weinig speelsters waren (blessures, vakanties,…). Maar nu Sporting populair is geworden en we een grote kern hebben is dit niet langer nodig. Daar ben ik zeer blij om aangezien mijn leeftijd toch ook wel wat kwaaltjes met zich meebrengt. Nu kan ik ook mijn rol als trainer volwaardig opnemen.”

Wat is jullie grootste kwaliteit als coach?
Eline: “Ik denk dat ik als vrouwelijke coach wel goed zie wat er aan iemands techniek schort. De simpele aspecten van voetbal, waar we je als individu eigenlijk al echt mee kan opvallen. Ik was al aan de slag bij de jeugd van Sint-Truiden en ben momenteel ook techniektrainer bij Racing Genk Ladies. Ik geef les aan de hogeschool PXL en ben dus ook wel vertrouwd in het omgaan met volwassenen en jongvolwassenen.”

Rimke: “Ik denk dat mijn tactische kennis mijn grootste troef is als trainer. Ik kan heel snel pijnpunten van onszelf en tegenstanders opmerken en kan hier ook snel op anticiperen tijdens wedstrijden. Mijn tactische kwaliteiten worden ook dagelijks uitgedaagd aangezien ik verder ook werkzaam ben als trainer bij de Women Football Academy van Voetbal Vlaanderen, de topsportschool meisjes in Leuven”.

Hebben jullie ook een trainer of trainster waar jullie naar opkijken?
Eline: “Ik niet specifiek”

Rimke: “Dan kom ik toch bij Sarina Wiegman terecht, de Nederlandse bondscoach van de Engelse vrouwen. Ze straalt een zekere rust uit, maar kan wedstrijden op de juiste momenten kantelen. Ze bekommert zich ook om haar volledige selectie en niet enkel op de 11 starters, wat maakt dat ze een team creëert dat letterlijk voor elkaar door het vuur zou gaan. Ik denk dat als je dat in het vrouwenvoetbal kan creëren je al heel ver geraakt!”

Hebben jullie zoiets als het leukste moment in jullie loopbaan?
Elien: “Dan denk ik terug aan de wedstrijd tegen KRC Genk C. We leken op voorhand verloren omdat we die dag maar over elf speelsters konden beschikken en even speelden we zelfs met de gedachte om forfait te geven. Die dag hebben we gevochten als leeuwen en finaal konden we die wedstrijd ook winnen.”

Rimke: “Ik hoop dat het mooiste moment er op het einde van het seizoen komt en dat we de titel pakken.”

Wat kan er nog beter in het vrouwenvoetbal?
Elien: “Ik denk dat het voor Voetbal Vlaanderen toch een uitdaging is om betere scheidsrechters naar het vrouwenvoetbal te sturen. Nu zie ik te vaak refs die nauwelijks uit de middencirkel komen en dat zegt wel iets over het niveau. Al besef ik dat we die mensen hard nodig hebben.”

Vragen over voetbal in de wereld​

Favoriete club in België:
Niet echt een favoriet, diegene die het mooiste voetbal op de mat brengt zonder al te veel bijkomende show elementen.

Favoriete club in het buitenland:
Barcelona Femini

Favoriete coach in de wereld:
 Sarina Wiegman

Favoriete speler in België:
Saar Janssen

Favoriete stadion in België:
Joseph Marien Stadion van USG. Het is er knus, gezellig en je hebt er een zeer nauwe verbinding met wat er op het veld gebeurd.

Favoriete stadion in de wereld:
Het Gamla Ullevi stadion tijdens de Gothia cup presented by SKF.

Last but not least

Wat verwacht je van de website Provinciaal Voetbal Limburg?
Dat de website blijft evolueren zoals hij tot nu toe al gedaan heeft. Zo zijn er IP reeksen dames bijgekomen en is de webiste ook ‘mee met de tijd’ door zowel het vrouwenvoetbal als het mannenvoetbal gelijkwaardig in de kijker te zetten. Ik verwacht ook zeker dat sponsors in de toekomst hun weg zullen vinden om provinciaal voetbal nog extra te steunen, zodat ze nog groter en unieker mogen worden!

Wie moet er binnen jouw club in de bloemetjes gezet worden?
Hero Karremans, hij is op Sporting een beetje het manusje-van-alles en staat altijd voor iedereen paraat. Voor de dames is hij letterlijk een ‘Hero’ door alles wat hij doet in en rond de club, vandaar dat hij zeker eens in de bloemetjes mag gezet worden!!

Wil je als trainer ook graag je visie vertellen?

Neem dan zeker contact op met ons! We bezorgen jou dan de vragenlijst.

Archieven ​

P