Naam

Kristof Bas

Leeftijd

40 jaar

Woonplaats

Wellen

Club

K Kortessem VV

Enkele vragen

Stel je even voor?
Mijn naam is Kristof Bas, 40 jaar, woonachtig te Wellen. Ik ben getrouwd met Inge en papa van Fran (8 jaar) en Marie (5 jaar).

Wat doe je precies in het dagelijks leven?
Ik ben leerlingenbegeleider in Hasp-O Centrum Sint-Truiden.

Wat zijn je passies / hobby’s buiten het voetbal?
In deze Coronatijden is de vrijheid een beetje beperkt. In normale tijden hou ik er van om eens lekker te gaan eten met vrienden en/of familie.

Hoe denk je dat de voetbalwereld je ziet als trainer?
Dat is een moeilijke vraag. Ik ben overtuigd dat de meningen hierover verschillen. Voor de ene speler ben je een goede trainer, voor de andere niet. Dat is nu eenmaal eigen aan het trainersbestaan. Met mijn collega-trainers heb ik over het algemeen wel een heel goede band denk ik.

Hoelang ben je al trainer en waar heb je de trainers microbe te pakken gekregen?
Ik ben op mijn 32ste gestopt als doelman. Daarna ben ik een viertal jaar keeperstrainer geweest. De laatste 4 jaar heb ik dan mijn kans gewaagd als hoofdtrainer.
Ik merkte dat ik als speler ook wel al steeds probeerde mee te denken bij de beslissingen van de trainer en heb dan ook altijd mij voorgenomen dat ik het ooit wilde proberen.

Is er een (nationale of internationale) trainer waar je veel van leert/opsteekt/naar opkijkt? Zo ja, wat dan?
Nationaal heb ik enorm veel respect als mens en trainer voor Wouter Vrancken. Wouter heeft geen enkele stap in het nationale voetbal overgeslagen. Heeft overal resultaat gehaald en is uiteindelijk dan ook terecht aan de top belandt.
Internationaal heb ik wel een boontje voor Carlo Ancelotti. Lijkt mij naast een goede coach ook een zeer interessant persoon. Met Carlo zou ik wel een avondje kunnen doorbrengen, vergezeld van wat pasta en een flesje Brunello.

Persoonlijk

Ben je zelf ook actief geweest als voetballer. Zo ja, wat voor een voetballer was jij?
Ik ben altijd doelman geweest op provinciaal niveau. Ik heb dit steeds gecombineerd met zaalvoetbal op nationaal niveau. Ik was een doelman met bepaalde kwaliteiten, maar met zeker ook een groot aantal gebreken. Mijn grootste kwaliteit was (samen met mijn grote mond) dat ik mijn gebreken vrij goed kon camoufleren (buiten mijn dramatische “lange bal”).

Hoe werk jij als trainer?
Ik geloof sterk in “een goede groep”. Als je naast het veld goed kan opschieten, wil je op het veld ook net dat tikkeltje extra voor mekaar doen. Qua trainingsopbouw en -inhoud heb ik vorig jaar in Kolmont heel veel opgestoken van Yannick Digneffe. Yannick is een coach die minimaal op niveau eerste provinciale zou moeten werken.
Maar ook in mijn periode bij Herk Sport heb ik veel geleerd van mijn toenmalige T2 Danilo Giulietti.

Beste speler aller tijden waar je mee gespeeld hebt?
Ik heb de eer gehad om toch wel wat toppers in de ploeg gehad te hebben: Jonas Pannemans, Rohnny Lowies, Bert Strauven, Sven Sleypen, Nicky Stoffels. Als trainer (toen bij ESJ Alken) heb ik grote ogen opengetrokken van Niels Deferm, mijn toenmalige doelman. Wat die allemaal pakte, tartte elke verbeelding.

Waar heb je het meeste spijt van?
Misschien had ik zelf wat langer moeten keepen, maar omdat ik zelf geen echt trainingsbeest was, ben ik vrij vroeg gestopt.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
Goed: communicatie met de speler en dat ik probeer te leren uit mijn fouten en ook zelf tegenwoordig altijd eerst eens voor de spiegel ga staan.
Slecht: Eerder impulsief, soms moet ik best eerst iets even laten bezinken.

De grootste irritatie in provinciaal voetbal?
Spelers die na een verliesmatch onmiddellijk hun GSM nemen en na 2 minuten alweer zitten te lachen in de kleedkamer.

Hoogtepunt en dieptepunt als trainer?
Dat heb ik de laatste jaren allemaal leren relativeren. Er zijn veel ergere dingen in de wereld en in het leven dan “maar voetbal”.

Vind je de communicatie tussen scheidsrechters en trainers ok, of kan dit beter?
Over het algemeen ondervind ik hier weinig problemen. Ik probeer me meer te focussen op mijn eigen ploeg. De scheids is niet vaak beslissend in een wedstrijd. Ik stel me dus eerst de vraag “Hebben wij alles goed gedaan als spelers en staf” voordat ik naar de scheidsrechter wijs.

Sportief

Wat is de doelstelling voor het nieuwe seizoen?
We staan momenteel 7de met Kortessem, wat zeker niet slecht is voor een promovendus. Voor het volgende seizoen hoop ik ook in de linkerkolom te eindigen.

Ben je tevreden met je huidige selectie?
Absoluut. Ook al is de kern niet heel breed, toch hebben we kwalitatief wel wat inhoud. Naar volgend seizoen toe nog een drietal versterkingen, maken deze kern helemaal competitief om de zelf opgelegde doelstellingen te bereiken.

Wat maakt je club zo speciaal voor jou?
Ik ben van Kortessem afkomstig en heb een groot stuk van mijn jeugd op die velden doorgebracht. Het familiale van de club, het harde werk van het bestuur en zeker niet te vergeten de vrijwilligers die dag in dag uit begaan zijn met deze club.

Waarvan kan je het meest genieten naast de zijlijn? Een ingestudeerde stilstaande fase die succes oplevert of een tactische keuze waardoor een wedstrijd kantelt?
Dat zijn mooie voorbeelden waaruit een coach veel voldoening haalt. Maar een groep die door het vuur gaat of een speler die openbloeit omdat hij het vertrouwen voelt van een coach, zijn ook mooie dingen.

Krijg je voldoende waardering als trainer binnen de club en spelersgroep?
Wegens ik volgend seizoen nog mag blijven, denk ik het wel ja 😉

Wie zijn de meest bijgebleven spelers uit je carrière?
Nicky Mees, Bart Schoofs, Sven Sleypen, David Diels, David Diricks, Dirk Seron en de ganse ploeg van Isola Hoeselt omdat ik hieraan (h)echte vriendschappen heb overgehouden.

Vragen over voetbal in de wereld

Favoriete trainer in België en in de wereld?
– Wouter Vrancken
– Carlo Ancelotti

Favoriete speler in België en in de wereld?
– Simon Mignolet
– Kasper Schmeichel

Mooiste stadion ter wereld?
– Signal Iduna Park of het vroegere Westfalenstadion van Borussia Dortmund

Beste Rode Duivel?
– Kevin De Bruyne

Open vragen

De mooiste accommodatie in Limburg ?
Termien

Voor welke club zal je nooit trainer willen worden?
Moelingen, wegens te ver weg

Voor welke club heb je de meeste sympathie en voor welke club juist de minste?

Minst: Ik vind dat je voor elke club en zijn vrijwilligers respect moet hebben.

Meest: Voor veel clubs, maar doe dan toch maar Hoepertingen: hard werkend bestuur en vrijwilligers, met een schitterende mens (Jo Feytons) als voorzitter. De echte club van mijn hart zal het oude VV Brustem blijven.

Wie is volgens jou de beste speler uit jullie reeks?
Er zijn er veel goeie en we hebben nog niet iedereen gezien: Maar Kenneth Vanderheyden, Sebastien Daminet, Tuur Houben en onze eigen Yenthe Ramaekers zijn wel absolute toppers op dit niveau. Ik vergeet er wellicht een aantal…

Welke speler van een andere vereniging zou je graag bij jullie zien voetballen?
Marko Bojanovic van Zwaluw Vechmaal. Een profiel dat we momenteel nog niet in de kern hebben en perfect complementair met onze spitsen zou kunnen zijn.

Last but not least

Wat verwacht je van de website Provinciaal Voetbal Limburg?
Zo verder doen zoals jullie bezig zijn. Altijd leuk om de verhalen van spelers, trainers en voorzitters te lezen.

Wie moet er binnen jouw club in de bloemetjes gezet worden?
Eigenlijk elke vrijwilliger in onze club, maar als ik 1 iemand eruit mag kiezen ga ik voor Lucienneke. De rots in de branding van de club die op elk moment voor iedereen klaar staat. Schitterende vrouw!!! Haar lawaai en dat van haar man Vincenzo nemen we met alle plezier erbij! Grapje hè Lucienne… 😉

Wil je nog graag iets extra toevoegen?
Ik wil jullie bedanken voor de uitnodiging om hieraan deel te nemen!!!

Wil je als trainer ook graag je visie vertellen?

Neem dan zeker contact op met ons! We bezorgen jou dan de vragenlijst.

Archieven ​

P