Speler van de maand

Naam

Vincenzo Valente

Leeftijd

28 jaar

Positie

Middenveld

Club

VC Uikhoven

Vierdeprovincialer VC Uikhoven is best wel ambitieus.

De club wil maar al te graag de stap naar derde zetten. Onze ‘Speler van de Maand’ plukten we weg bij dit Uikhoven en luistert naar de naam Vincenzo Valente. 28 lentes jong, verkoper van auto-onderdelen in het dagelijks leven en binnen het team van Murat Yalcin is hij als ‘tien’ een van de smaakmakers. ‘Provinciaal Voetbal Limburg’ haalde hem voor de blocnote en opende een spervuur van vragen. We vielen maar gelijk met de deur in huis en vroegen hem of dit Uikhoven de titel pakt.
“Die droom dromen ze hier wel bij de club en onmogelijk is het niet. Het loopt wel lekker, met 25 punten uit elf wedstrijden hebben we het de voorbije maanden goed gedaan. Maar voorlopig houdt Riemst ons op zes punten en lijken zij wel de grote titelfavoriet. Tot voor dit weekend kon ik je niks vertellen over die ploeg. Dit weekend volgde ik hun wedstrijd op het veld van Boorsem Sport B. Op 10 december zakken zij af naar VC Uikhoven en krijgen wij de kans om wat achterstand weg te knabbelen. Het wordt natuurlijk zaak om de komende weken zonder kleerscheuren door te komen en dan wordt het een topper die wel kan tellen.”
Intussen bewijzen jullie dat dit Uikhoven wel een titelkandidaat is. De 12 op 12 van de voorbije weken doet vast deugd.
“Ja, we zitten eigenlijk wel ‘in the flow’. De voorbije drie weken hebben we telkens vlot de wedstrijd naar onze hand gezet en dit weekend hebben we ook een goede wedstrijd achter de rug. Na een goede eerste helft klommen we net voor de koffie op voorsprong via een ‘beauty’ van ‘Appie’ (Abdlekrim Gharssalaoui). We noemen hem zo omdat zijn naam te moeilijk is.Na de rust hebben we heel volwassen gespeeld. Na vijf minuten zorgde ‘Appie’ al voor de 0-2 en nadien hebben we nauwelijks iets weg gegeven. We houden dan ook een goed gevoel over aan de wedstrijd.”

Wie zijn eigenlijk de smaakmakers in je team?

“De beste speler is naar mijn gevoel Kristof Conings. Leidersfiguur, wint de duels, voetbalt goed uit en het strafst vind ik zijn lange bal. Daarmee overbrugt hij zestig meter en ie legt hem perfect in je loop of precies op je stropdas. Eigenlijk is die jongen te goed om in vierde te spelen. In de jeugd speelde hij bij RC Genk en later bij MVV en Patro Eisden en die jongen weet dus wel wat voetballen is. Met Massimiliano Morales-Barera hebben we toch een van de betere doelmannen in huis en ‘Appi’ is dan weer een speler die voorop gaat in de strijd. Maar ik vind dat alle posities wel goed bezet zijn bij ons en we wel goed in de breedte zijn.”

Je vertelde me nog niks over de trainer. Wat voor type is?

“Murhat Yalcin is iemand die zegt waar het op staat. Hij voelt ook goed aan wat er leeft, wie er een pluim verdient of achter wiens veren hij moet zitten. Voor onze groep is hij een heel goede trainer en hij haalt er het maximum wel uit.”

Je vertelde ons eerder dat je zo’n mooie tijd had bij Grimbie 69. Het verraste ons wel enigszins dat je voor Uikhoven koos.

“Opgrimbie was zeker top. Mooie tijden beleefd. Vreugde en vrerdriet. Ik kwam er aan na een periode waarin ik door ziekte anderhalf jaar niet aan spelen toe kwam. En voordien speelde ik bij Dilsen, de voorloper van Dilsen-Stokkem, in vierde provinciale. Ik moest dus het eerste jaar nog wel wat het juiste ritme zoeken. Maar coach Ralf Wevers was wel een vaderfiguur, gunde me de tijd en ik kwam er wel op de voorgrond. In het slot van de competitie denk ik dat ik er mee voor zorgde dat we in derde bleven. Ik speelde op heel wat posities. Vooral in de verdediging, maar ookop op zes en acht, ik was er meid voor alle werk. In mijn tweede seizoen  kwamen we op een zucht van de promotie naar tweede. Thes B was toen de spelbreker. Nadien waren we met Grimbie een middenmoter en lonkten we eerder naar de degradatiestreep dan naar de top vijf. Bij Grimbie blijven was zeker een optie, maar Murhat trok heel hard aan mijn mouw. Ik kende ook heel wat jongens in Uikhoven en dat speelde uiteindelijk ook mee in mijn beslissing.”

Je coach kon je dus wel overtuigen om naar Uikhoven te komen. Maakte hij een andere speler van je?

“Absoluut. In het verleden nam ik eerder verdedigende posities in. Op zich was dat niet onlogisch. Ik ben best snel en heb een stevige tackle, maar ik voel dat ik als tien ook wel mijn mannetje sta. Ik leef me uit op die positie, kan mijn loopvermogen optimaal benutten en af en toe een doelpuntje meepikken. Eigenlijk kon ik met meer plezier aan de aftrap en daardoor krik ik mijn niveau ook wel op.”

Hebben er nog andere trainers een rol gespeeld in je loopbaan?

“Zeker, quasi van elke trainer steek je wel wat op. In de jeugd speelde ik bij Patro onder de hoede van Christophe Punga en dat was een trainer die je wel heel goed voorbereidde op het echte werk. Maar ook als volwassen trainer heb ik goede trainers gehad. Enrico Traini bij Dilsen was zeker een goede coach. Met hem was je fysiek beresterk. Enrico was ook mijn trainer bij Patro en daar heb ik als speler misschien wel mijn beste niveau gehaald. De eerder genoemde Ralf Wevers had ook veel kwaliteiten als coach. Een vaderfiguur.”

Je speelde in de jeugd nationaal…? Speel je dan niet onder de je niveau?

“Ik denk dat ik als jeugdspeler te weinig het gevoel had dat ik wel mogelijkheden had om het te maken. Niet als prof natuurlijk, maar wel op een hoger niveau dan vierde provinciale. Ja, misschien zelfs nationaal. Als jeugdspeler zat ik in de Limburgse selectie naast allemaal spelers die in eerste klasse speelden. En ook Divock Origi zat toen in onze selectie. Met Patro speelde ik ook nog tegen Leandro Trossard. Als jeugdspeler hield ik niet zo van het trainen, wel van wedstrijden spelen en toen ik wat ouder werd ging ik ook nog graag eens op stap met de vrienden. Niet dat ik het tot de laatste uurtjes uitzong, maar ik was niet bezig met mijn loopbaan als voetballer. Misschien moet ik daar wat spijt van hebben. Al amuseer ik me nog steeds heel erg in het voetbal.”

Ben je intussen ambitieuzer geworden?

“Dat denk ik wel. Met Uikhoven wil ik een prijs pakken en daar ga ik alles voor doen. ‘k Werk ook aan mijn mindere punten. Eentje daarvan is dat ik wel eens verhaal durf te halen bij de ref en daardoor wel vaker tegen gele kaarten aan liep. Nu heb ik na elf wedstrijden maar twee gele kaarten en geen enkele omwille van protest. Ja, mijn Italiaans bloed weet ik iets beter in goede banen te leiden (lacht).”

Hoe hoog schat je de kans op de titel?

“Het wordt niet makkelijk, want Riemst telt toch zes punten voorsprong en is wel een goede ploeg. Ik heb toch het gevoel dat wij voetballend misschien wel de best voetballende ploeg in de reeks zijn. Met een goede focus aan de wedstrijden beginnen en ons vooral niet laten verrassen in omschakelingsmomenten en we kunnen heel ver raken. Maar de competitie is nog lang en ook ploegen als Rekem en Eigenbilzen kunnen ver raken.”

Vragen over voetbal in de wereld

Favoriete club in België en in de wereld:

– KRC Genk
– Juventus

Favoriete trainer in België en in de wereld:
– Wouter Vranken
– Antonio Conte

Favoriete speler in België en in de wereld:
– Paintsil
– Valverde

Mooiste stadion ter wereld:
Bernabeu

Beste Rode Duivel:
Romelu Lukaku

Meest irritante speler in de wereld:
Ibrahimovic

Kort maar krachtig

Merk voetbalschoenen:
Adidas

Favoriete muziek:
Spaanse muziek

Auto merk:
Fiat – Alfa Romeo

Favoriete eten:
Pasta, maar ook frietjes

Droomvrouw/droomman:
Heb ik al

Vakantieland:
Italie

Ja / Nee

Na de wedstrijd of training gezellig tooghangen op de club: Ja

Ik kan goed overweg met mijn trainer: Ja

Social-media freak: Ja

Ik kan niet goed om met voetbalkritiek:
Nee, ik kan er tegen

Ik wil graag trainer worden in de toekomst: Nee

Trainer kan me op elke plaats binnen het veld opstellen: Ja

Ik leef voor mijn sport: Ja

Rook je: Nee

Een voetbaltrainer moet niet ouder zijn dan 60 jaar: Nee

Gekleurde voetbalschoenen: Nee

Custommade scheenlappen: Nee

Open

De mooiste accommodatie in Limburg :
Belisia, in de voorbereiding speelden we daar en het is daar wel in orde

Wie moet er binnen jouw club in de bloemetjes gezet worden:
dan denk ik aan de vrouw van de voorzitter. Zij doet ook ontiegelijk veel voor de club.

Wat is je ambitie voor dit seizoen:
De titel pakken of toch minstens promoveren

Wie is volgens jou de beste speler uit jullie selectie:
Kristof Conings

Last but not least

Wat verwacht je van de website Provinciaal Voetbal Limburg:
Mo en Lars doen dit top. Het is schitterend hoe zij het provinciaal voetbal in de schijnwerpers brengen.

Wil je nog graag iets extra toevoegen:
/

Ook speler van de week worden?

Download dan onderstaande vragenlijst, vul hem in, stuur hem naar info@provinciaalvoetbal.be en verschijn één van de komende weken op de onze website!

Download vragenlijst

Archieven

Schrijf Je In Voor Onze Nieuwsbrief!

P