Emily Dirx

Naam

Emily Dirx

Leeftijd

29 jaar

Positie

Aanvaller

Club

DV Bilzen United

Enkele vragen

Stel je even voor:
Ik ben Emily Dirx, “Ems” voor eigenlijk iedereen die me een beetje kent. Ik ben 29 jaar, afkomstig uit Lommel-Kolonie, maar sinds 3 jaar gevestigd in Hasselt. Ik kom uit een warm gezin met lieve ouders, broers en schoonzussen. Ik voetbal sinds vorig seizoen bij DV Bilzen United.

Wat doe je precies in het dagelijks leven, werk je of studeer je?
Ik ben afgestudeerd in juni 2017 en dan als eerste job gestart als Business Manager voor AXA Verzekeringen. Dit doe ik nog steeds. Mijn job is “op de baan”, in het mooie Noord-Limburg.

Wanneer ben je begonnen met voetballen? En hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Van mijn 6de tot mijn 12de heb ik gevoetbald tussen de jongens bij GT Kolonie (in Lommel). Ik ben op mijn 12de gestopt omdat de agenda toen ook goed gevuld was met tennis én gezien ik niet echt een damesvoetbalploeg in de buurt vond waar ik me bij wou aansluiten.

Pas op mijn 24ste ben ik terug beginnen voetballen nadat enkele meisjes bij Esperanza Pelt me een paar keer gevraagd hadden of ik geen zin had om de sport terug op te pikken. Ik ben er heel blij om dat ik dat gedaan heb. Bij Esperanza Pelt heb ik seizoen 2019-2020 mijn eerste seizoen terug gespeeld. Quasi heel het seizoen stonden we eerste, maar na een nederlaag tegen Beringen sprong Alken – die nu zelfs hun eerste seizoen in eerste nationale gestart zijn – net over ons en door de Corona-uitbraak werd er een ‘foto’ genomen van de tussenstand op dat moment en mochten we ons jammer genoeg niet tot kampioenen kronen dat seizoen. Het ging echter sowieso niet meer mogelijk zijn om terug over Alken te springen dat seizoen. Op naar het volgende.

Seizoen 2020-2021 ging niet door vanwege het gekende vieze beestje, dus seizoen 2021-2022 zorgden we bij Esperanza Pelt ervoor dat we die kampioenentitel en de Beker van Limburg dan eindelijk wel in de wacht sleepten. De kers op de taart was dat ik dat seizoen van jullie ook een mooie topschuttersbeker (20 goals) in handen kreeg.

Sinds vorig seizoen voetbal ik bij DV Bilzen, en dit seizoen kon niet mooier zijn. Ik werd verwelkomd in een ontzettend leuk team, bij een bestuur dat exclusief voor de vrouwenteams werkt en zich enorm goed ontfermt over ons. Met DV Bilzen behaalde ik opnieuw de kampioenentitel, de Beker van Limburg, de topschuttersbeker (54 goals), én dit keer ook de trofee voor Provinciale voetbalster van het jaar.

Seizoen 2023-2024 is dus mijn vierde seizoen dat ik terug aan het voetballen ben. Ik heb het heel erg naar mijn zijn in Bilzen.

Wat zijn je passies / hobby’s buiten het voetbal:
De conditie onderhouden we met lopen. Verder ben ik een sociaal beestje en hou ik ervan vrienden uit te nodigen en helemaal in de watten leggen met goed eten en lekkere drankjes, of samen weg te gaan. Ik vind het belangrijk vooral veel te lachen en plezier te hebben in het leven.

Hoe denk je dat de voetbalwereld je ziet als speler:
Ik was totaal niet gekend in de vrouwelijke voetbalwereld omdat ik pas op mijn 24ste terug begonnen was, en ik vond dat op zich een leuke positie om in te vertoeven. Doordat ik bij Pelt seizoen 2021-2022 topschutter werd, rolde mijn naam iets meer over de tongen en dat zorgt ervoor dat ik ik vorig seizoen 2022-2023 veel meer geviseerd werd. Verdedigers die nu tegen mij staan, durven vaak meer voor mij dan voor de bal te gaan. Die underdogpositie van vroeger was op dat vlak toch wel wat aangenamer voetballen.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven:
Gedreven, behendig in het maken van acties, snel in het passeren van de verdediging, liefst langs de flank. Niet egoïstisch; de bal moet in de goal en het doet er niet toe wie hem er uiteindelijk inlegt, zolang ie er maar ingaat.

Wat spreekt je het meeste aan bij deze club en welke dingen juist niet:
Wel: Apart bestuur puur voor de vrouwenteams. Dit is een enorm verschil met Esperanza Pelt. Daar was het vrouwenteam eerder bijzaak. We hebben nu onze eigen kas, onze eigen sponsors en onze eigen mensen die achter ons staan. Dat verschil weegt hard door. We zitten met een heel toffe spelersgroep en mensen om ons heen.
Niet: Ik heb niets om over te klagen!

Van welke trainer heb je het meeste geleerd en motiveer je antwoord:
Gionni Peluso, mijn trainer bij Esperanza Pelt. Door van mijn 12de tot mijn 24ste niet meer gevoetbald te hebben, moest ik echt mijn tactisch spel en looplijnen op het plein volledig opnieuw zoeken. Gionni is een serieuze coach die een training bij wijze van 20 keer stillegt om tactische details bij te schaven. Je leert daar veel meer uit dan oefeningen en spelvormen uit te voeren zonder voldoende (persoonlijke) feedback.

Tegelijk wist Gionni ook perfect serieus voetbal met plezier te balanceren. De combinatie van onze groei als speelsters met de sfeer dat we in het team hadden, heeft ervoor gezorgd dat we toen kampioen speelden met Esperanza Pelt.

Wat vind je van je huidige trainer en omschrijf zijn plus en min punten eens:
Patrick Vanherle sluit bij de manier van werken van Gionni Peluso aan. Patrick, of “Patje” zoals wij zeggen, heeft een hele rugzak aan tactische kennis en weet waarover hij spreekt. Bovendien is hij een lieve man die met elke speelster absoluut het beste voorheeft.

Een minpunt is dat hij niet eens in een 4-4-2 formatie wil spelen 😉

Wie is binnen je team de meest opvallende persoon en waarom:
Myrthe Merken. Myrthe speelt op de 10 en zet op die positie eenderwelke speelster vaak voor schut met de dribbels die ze doet. Myrthe is eigenlijk een vat vol talent, maar tegelijk komt ze nonchalant over, wat haar wel een figuur in de ploeg maakt. Ze is bovendien de grappigste binnen ons team. Er zal altijd wel iets uit haar mond floepen dat heel het team aan het lachen maakt.

Ik heb heel veel respect voor ??? omdat:
Niet één specifiek persoon, maar voor iedereen binnen onze club die zich vrijwillig inzet voor het voetbal en voor ons, en iedereen die een pak van zijn/haar vrije tijd inruilt om zich in te zetten voor onze club en de teams. Je moet het maar doen, week in week uit.

Wie zijn de meest bijgebleven spelers in je carrière:
Tessa Vanden Boer, later hierover meer 😀

Wat maakt je club zo speciaal voor jou:
Dat de vrouwenteams hier écht tellen.

 

Persoonlijk

Vast ritueel voor een wedstrijd:
Goed eten (rood vlees, koolhydraten, groenten) + ik draag altijd dezelfde sportbeha tijdens de match (tussendoor uitgewassen hé 😉)

Je beste positie op het veld en je slechtste positie:
Beste positie: linksvooraan in 4-4-2 opstelling
Slechtste positie: centrale verdediging

Beste speler aller tijden waar je mee gespeeld hebt:
Tessa Vanden Boer. Ik speelde bij haar bij Esperanza Pelt. Jammer genoeg is ze na ons kampioenschap bij Pelt gestopt. In het vrouwenvoetbal blijft het een feit dat er geen cent mee te verdienen is. Als je dan een job hebt die niet doordeweeks en 9 to 5 is, dan is dat niet altijd even makkelijk te combineren. Het is te gek om ieder weekend onbetaald verlof te nemen om je tank leeg te rijden naar verre voetbalverplaatsingen en er niets mee te verdienen. Ik vind het heel zuur dat iemand met zo’n talent dan op haar 28ste moet stoppen terwijl ze qua fysiek en vorm perfect nog kon verderdoen.

Waar heb je het meeste spijt van:
Op voetbalvlak sowieso dat ik op mijn 12de gestopt ben. Je blijft dan een beetje met de vraag zitten “wat als ik nooit gestopt was?”. Maar ik zal daar nooit lang over blijven tobben. Het heeft me aan de andere kant weer dingen gegeven die ik niet gehad had als ik altijd was blijven voetballen.

Wat zijn je slechte eigenschappen:
Ik ben eigenlijk altijd zenuwachtig voor een wedstrijd, wat soms wat energie uit mijn lichaam wegtrekt om me topfit te voelen. Ik heb dan eventjes nodig om erin te komen. Volgens mijn supporters en teamgenoten is het ook niet goed dat ik me nooit laat vallen in duels, maar dat is algemeen iets eigen in vrouwenvoetbal. Bij ons gebeuren er veel minder schwalbes.

Wat zijn je goede eigenschappen:
Op het veld zou ik verwijzen naar vraag “Hoe zou je jezelf als speler omschrijven”
Naast het veld vind ik het belangrijk een leuke sfeer te hebben en wil ik dat iedereen zich goed voelt binnen het team.

De grootste irritatie in provinciaal voetbal:
Zoals eerder al dat het onbetaald is. En als tweede de scheidsrechters. Niet op hen persoonlijk, maar hoe deze job steeds minder en minder graag gedaan wordt (en misschien niet onbegrijpelijk met hoe supporters/spelers/… zich soms kunnen misdragen naar scheidsrechters toe) waardoor in het vrouwenvoetbal we snel zitten met scheidsrechters die de ‘overschot’ zijn, een vat vol jarenlange uitjoelfrustraties zijn, en fysiek niet meer uit de middencirkel geraken waardoor ze o.a. buitenspelfases voortdurend verkeerd fluiten.

Hoogtepunt als speler:
Trofee van Provinciale voetbalster van het jaar.

Dieptepunt als speler:
Er op mijn 12de de brui aan gegeven hebben.

Lastigste tegenstander en club:
Genk. Enerzijds zijn het altijd pittige matchen, anderzijds zijn hun supporters naast het plein niet altijd even netjes.

 

Vragen over voetbal in de wereld

Favoriete club in België en in de wereld:

– KRC Genk
– Man City

Meest irritante speler in de wereld:
Noah Lang

Mooiste stadion ter wereld:
De Kuip

Beste Rode Duivel:
Kevin De Bruyne

Kort maar krachtig

Merk voetbalschoenen:
Nike 

Smartphone:
Iphone

Favoriete muziek:
pop

Meest bezochte website:
Google

Favoriete Auto merk:
Mercedes

Favoriete frisdrank:
Fanta

Favoriete eten:
Friet

Droomvrouw/droomman:
Margot Robbie

Vakantieland:
Ijsland

Ja / Nee

Na de wedstrijd of training gezellig tooghangen op de club: Ja

Ik kan goed overweg met mijn trainer: Jawel

Ik kan niet goed om met voetbal kritiek: Neen, ik kan er tegen

Ik wil graag trainer worden in de toekomst: nee

Trainer kan me op elke plaats binnen het veld opstellen: Neen, niet in de verdediging

Social-media freak: Nee

Ik leef voor mijn sport: Ja

Rook je: nee

Een voetbaltrainer moet niet ouder zijn dan 60 jaar: Nee

Gekleurde voetbalschoenen: Nee

Custommade scheenlappen: Nee

Open

De mooiste accommodatie in Limburg :
Die van ons natuurlijk 😉
Recent gespeeld in de nieuwe accommodatie van KFC Diepenbeek, het Albert-stadion. Hun nieuwe complex mag er zeker en vast zijn. Lijkt wat op dat van ons.

Wie moet er binnen jouw club in de bloemetjes gezet worden:
Elke onbaatzuchtige vrijwilliger binnen onze club mag van mij de verdiende erkenning krijgen.

Wat is je ambitie voor dit seizoen:
Het is ons eerste seizoen in tweede nationale (heet nu Interprovinciale). Voor de ploeg is het doel minstens middenmoot mee te draaien. Ikzelf mik toch nog wel op iets hoger. Ik geloof dat we er dit seizoen direct al iets mooi kunnen neerzetten.
Ik hoop dit seizoen ook mijn goaltjes en assists weer lekker te kunnen maken, dan zou het helemaal perfect zijn!

Last but not least

Wat verwacht je van de website Provinciaal Voetbal Limburg:
Doorgaan zoals ze nu bezig zijn bij Provinciaal Voetbal Limburg! Superorganisatie!
Jullie eerste gala vorig seizoen was ook direct een schot in de roos. Knap wat jullie daar bij een eerste editie direct hebben neergezet.

Wie zou jij graag willen zien in ‘speler van de week’:
/

Wil je nog graag iets extra toevoegen:
/

Ook speler van de maand worden?

Download dan onderstaande vragenlijst, vul hem in, stuur hem naar info@provinciaalvoetbal.be en verschijn één van de komende weken op de onze website!

Download vragenlijst

Archieven

P