Naam

Yvo Jongepier

Leeftijd

42 jaar

Woonplaats

Maastricht

Club

FC Veldwezelt

Enkele vragen

Stel je even voor?
Ik ben Yvo Jongepier, 42 jaar jong, en woonachtig in Maastricht. Ik woon samen met mijn mooie vriendin Robin en 3 kids Kyell (16), Yade (5) en Zayn (2)

Wat doe je precies in het dagelijks leven?
Ik werk al 10 jaar voor een facilitair dienstverleningsbedrijf (Conduent). Wij beheren een aantal afdelingen voor een van de grootste Telekom/Internetbedrijven van de wereld (VodafoneZiggo). Hier werk ik als teamleider waar ik dagelijks de leiding heb over ongeveer 40 adviseurs op de afdeling Klantenservice.

Wat zijn je passies / hobby’s buiten het voetbal?
Buiten het voetbal ben ik vooral bezig met mijn gezin. Verder vind ik het leuk om te gaan uiteten of met vrienden iets te ondernemen. Ook wandelen in de natuur vind ik erg leuk om te doen-> zeker tijdens de Lock down(s).

Hoe denk je dat de voetbalwereld je ziet als trainer?
Als een trainer die een goede connectie kan maken met de groep, die open staat voor de dialoog met alle betrokkenen. Verder een trainer met ambitie en die passievol zijn grootste hobby uitoefent.

Hoelang ben je al trainer en waar heb je de trainers microbe te pakken gekregen?
Op dit moment ben ik bezig aan mijn 5de jaar als hoofdtrainer. Ik wist al tijdens mijn laatste jaren als speler dat ik trainer wilde worden. In het laatste jaar als actief speler heb ik dan ook mijn UEFA C licentie behaald. Als speler was ik vaak kapitein en kon ik al een stempel drukken op de ploeg. Naast het tactische en conditionele ontwikkeling is vooral mentale ontwikkeling van een speler erg interessant. Twee jaar geleden heb ik ook mijn UEFA B opleiding afgerond De bedoeling is dat ik over een aantal jaren UEFA A ga doen.

Is er een (nationale of internationale) trainer waar je veel van leert/opsteekt/naar opkijkt? Zo ja, wat dan?
Ik heb zelf veel trainers meegemaakt in mijn voetballoopbaan. De trainer waar ik het meeste van heb geleerd, zonder andere te kort te doen, is Bert van Marwijk. Ik heb hem als trainer gehad toen ik 19 jaar was en bij de selectie van Fortuna Sittard zat. Hij haalde het maximale uit een spelersgroep. Zijn visie op voetbal is mij al die jaren dan ook bijgebleven. Dat zegt al genoeg denk ik…

Persoonlijk

Ben je zelf ook actief geweest als voetballer. Zo ja, wat voor een voetballer was jij?
Ik heb vanaf mijn 5de tot mijn 38ste actief gevoetbald. Als ik mezelf moet beschrijven als voetballer kan ik zeggen dat ik creatief was, gezegend met een gouden linkerbeen. Tactisch was ik sterk en ook een leider in het veld. Verder deed ik alles om te winnen in het veld!

Hoe werk jij als trainer?
Ik werk met een duidelijke visie en zal me dan ook vrijwel nooit aanpassen aan de tegenstander. De spelers betrekken in het leerklimaat. Jij kan als trainer veel willen maar de spelers moeten het uiteindelijk doen en de oplossing zoeken in het veld. Verder vind ik het groepsgevoel erg belangrijk en hecht veel waarde aan teambuilding.

Beste speler aller tijden waar je mee gespeeld hebt?
In mijn tijd als speler bij Excelsior Veldwezelt vond ik Jeroen Mellemans de beste speler waarmee ik heb samengespeeld. Hij was een echte box-to-box speler met veel loopvermogen, power en doelgericht.

Waar heb je het meeste spijt van?
Dat ik niet meer uit mijn prof carrière heb gehaald. Op het moment dat je 18 jaar bent en veel geld verdiend, een auto onder je kont hebt van de club en het leven je toelacht denk je dat je onaantastbaar bent. Ik ben ervan overtuigd dat als ik er echt voor zou hebben geleefd ik verder was gekomen dan de 100 wedstrijden betaald voetbal die ik nu achter mijn naam heb staan. Ik zou dat nu wel anders aanpakken.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
Goede: altijd voorbereid, passievol en ambitieus. Kan goed communiceren met de huidige generatie.
Slechte: Kan niet tegen mijn verlies en erg ongeduldig.

De grootste irritatie in provinciaal voetbal?
Kan me even niks bedenken op dit moment. Maar kan ervan balen als een wedstrijd, waarnaar je toeleeft de hele week, niet doorgaat.

Hoogtepunt en dieptepunt als trainer?
Hoogtepunt als trainer is de promotie in het 1ste jaar als hoofdtrainer. Met mijn ploeg VV Daalhof zijn wij via de eindronde gepromoveerd. Dat blijft altijd bij!
Dieptepunt is vooral de degradatie met FC Veldwezelt vorig seizoen. Met nog 7 matchen te spelen en dan ook nog tegen 7 concurrenten hadden wij veel kans om ‘’erin’’ te blijven. Helaas door Covid werd dat sprookje en nachtmerrie.

Vind je de communicatie tussen scheidsrechters en trainers ok, of kan dit beter?
Allereerst vind ik dat alle scheidrechters veel respect verdienen; ga er maar eens aanstaan; Je kan als scheidrechter bijna niks goed doen. In de 4de wordt er gespeeld zonder assistent scheidrechter. Ik was dat niet gewend en dacht dan ook dat dit tot veel discussies zou leiden in en buiten het veld. Maar ik moet eerlijk bekennen dat mij dit echt is meegevallen. Als ik kijk naar de interactie is elke scheidrechter anders. Je zoekt als het ware de grens op. Uiteraard met respect.

Sportief

Wat is de doelstelling voor het nieuwe seizoen?
Onze doelstelling was vooral een rustig en leuk seizoen tegenmoet gaan. Dit gepaard met resultaat uiteraard. We mikken op een top 5 klassering.

Ben je tevreden met je huidige selectie?
We hebben kwalitatief een betere selectie als verleden jaar. Het zijn jongens van vrijwel alleen uit dorp of omstreken. Je merkt dat dit zich goed samenpakt. We hebben met Jeroen Opdenakker en Koen Buntinx 2 spelers erbij op het middenveld met exceptionele kwaliteiten. Waar Jeroen heel goed is aan de bal heeft Koen de diepgang die we hebben gemist. De verdediging staat als een huis met kapitein Sil Dexters en hebben de beste keeper van de reeks (Maarten Silkens). Voorin hebben we veel snelheid en een sterk aanspeelpunt. Ik kan eigenlijk iedereen wel benoemen!
Kortom: ik ben zeer tevreden!

Wat maakt je club zo speciaal voor jou?
Als speler heb ik in het verleden 4 seizoenen gespeeld bij Excelsior Veldwezelt (3e nationaal). Toen ik als trainer werd gevraagd om deze mooie en warme club te leiden heb ik geen moment getwijfeld. Op het moment dat ik door de poort loop ademt het voetbal. Er is overigens nog vrijwel niets veranderd in al die jaren. De kantine en kleedlokalen zien er hetzelfde uit. We hebben nog steeds een fantastisch veld en stadion die veel indruk achterlaat bij tegenstanders.

Waarvan kan je het meest genieten naast de zijlijn? Een ingestudeerde stilstaande fase die succes oplevert of een tactische keuze waardoor een wedstrijd kantelt?
Vooral als je ziet dat de spelers plezier hebben. Ze voor de ploeg en club willen werken en alles geven! Ook de 3de helft is zeer belangrijk in Veldwezelt en de kantine is op wedstrijd/trainings-dagen (voor de Covid) zeer druk bezocht.

Krijg je voldoende waardering als trainer binnen de club en spelersgroep?
Ja vind ik wel. Ik sta zeer dicht bij de groep, dat komt ook door mijn leeftijd. Mijn sterke punt is dat ik goed kan communiceren met deze generatie. Ik organiseer ook allerlei activiteiten rondom de selectie. Denk hierbij aan een wekelijkse Toto of FIFA toernooi. Ook de klik met T2 Birger Romsee heeft het mij makkelijker gemaakt. Binnen de club staan ze open voor je mening. Verleden seizoen is bestuur weggegaan en is een werkgroep opgericht met vooral jeugdtrainers Deze groep heeft keihard gewerkt aan het sportieve gedeelte. Ook vanuit deze tak voel ik de waardering en wederzijds respect.

Wie zijn de meest bijgebleven spelers uit je carrière?
In de jaren in België kan ik er wel en paar opnoemen:

Robby Opdelocht: een fantastische balvirtuoos waar je als tegenstander de bal niet van afgepakt kreeg. Ook zijn humor is mij bijgebleven.

Steve Hoste: sterke speler zowel in het veld als met hartenjagen!

Dave Hollanders: Samen aan het avontuur bij Excelsior Veldwezelt begonnen, Zowel in als buiten de groep een fantastische vent. Een vriend voor het leven!

Cedric Tomsin: in het 1ste jaar in 3e Nationale een tandem gevormd aan de linkerkant. Heeft het daarna nog ver geschopt als profspeler.

Fouad Afansiou: Met hem ik jaren samengespeeld zowel in Nederland als België. Met hem in het veld werd alles veel makkelijker.

Verder wil ik niemand te kort doen maar wordt wel enthousiast als ik terugdenk aan mijn tijd als speler! Ik zou zo nog 20 spelers willen benoemen.

Vragen over voetbal in de wereld

Favoriete club in België en in de wereld?
– In België: Genk heeft voor mij wel de voorkeur al volg ik Club Brugge ook wel i.v.m. aantal Nederlandse spelers
– Wereld: Ik kan genieten van Bayern München. Veel power en effectiviteit.

Favoriete trainer in België en in de wereld?
– John van de Brom
– Bert van Marwijk

Favoriete speler in België en in de wereld?
– Hans Vanaken
– Virgil Van Dijk

Meest irritante speler in de wereld?
Pepe van Portugal

Mooiste stadion ter wereld?
De kuip van Feyenoord (nostalgisch stadion met een fanatieke 12 de man)

Beste Rode Duivel?
Zonder twijfel Kevin De Bruyne

Open vragen

De mooiste accommodatie in Limburg ?
Niet lastig: FC Veldwezelt

De lelijkste accommodatie in Limburg?
Iedere accommodatie heeft wel iets moois! Ze schenken toch allemaal bier?

Voor welke club zal je nooit trainer willen worden?
Sta voor alle clubs open, mits er ambitie in de club zit.

Voor welke club heb je de meeste sympathie en voor welke club juist de minste
Minst: heb voor alle clubs respect en sympathie

Meest: voor FC Veldwezelt en dan vooral voor de vrijwilligers en greenkeepers!

Wie is volgens jou de beste speler uit jullie reeks?
We hebben pas 4 matchen gespeeld dus daarom kies ik uit mijn eigen groep: Sil Dexters. Hij is een speler met veel creativiteit, heeft een actie in huis en is doelgericht. Hij is tactisch sterk en een fijne vent om in je ploeg te hebben. Hij laat je team beter spelen en dat merk je pas als hij er niet bij is.

Welke speler van een andere vereniging zou je graag bij jullie zien voetballen?
We hebben pas 4 matchen gespeeld en ik vond Ben Bamps van Riemst wel een complete speler. Hij zou heel goed in een voetballend team passen zoals FC Veldwezelt.

Last but not least

Wat verwacht je van de website Provinciaal Voetbal Limburg?
Jullie zeten het provinciaal heel mooi op de kaart. Dus vooral zo doorgaan met waar jullie al mee bezig zijn. Blijf actief zoeken naar nieuwe ideeën en interviews. Spelers en trainers vinden dit namelijk geweldig!

Wie moet er binnen jouw club in de bloemetjes gezet worden?
Alle vrijwilligers van de club! Zij houden de club draaiende. De greenkeepers schaar ik hier ook onder. Zij leveren puik werk af als je kijkt naar de staat van de velden.

Wil je nog graag iets extra toevoegen?
Ik ga aan het einde van het seizoen FC Veldwezelt verlaten en word hoofdtrainer bij een Nederlandse club. Deze uitkomende in de 2e klasse in Nederland (vergeleken 1e/2e prov niveau). Ik heb dit aantal weken terug kenbaar gemaakt aan de spelersgroep en bestuur. Ze respecteren mijn ambitie gelukkig.
Ik zie dit niet als afscheid maar als tot ziens! Ik sta er dan ook voor open om in de toekomst terug te keren als trainer in België.
Verder wil ik iedereen fijne feestdagen wensen en een gelukkig en gezond 2021.
Hopelijk staan we snel weer op het veld!

Wil je als trainer ook graag je visie vertellen?

Neem dan zeker contact op met ons! We bezorgen jou dan de vragenlijst.

Archieven ​

P