Naam

Sven Geyens

Leeftijd

46 jaar

Woonplaats

Oudsbergen

Club

FC Paal - Tervant

Enkele vragen

Stel je even voor?
Ik ben Sven Geyens, 46 jaar, getrouwd en vader van 2 dochters en een (plus)zoon.

Wat doe je precies in het dagelijks leven?
In het dagelijkse leven geef ik les op TISM te Bree, aan leerlingen van de 3de graad.
Verder geef ik nog les aan de trainersopleidingen UEFA B en organiseer ik buitenlandse voetbalkampen (Oostenrijk en Denemarken) (www.gs-soccer.be)

Wat zijn je passies / hobby’s buiten het voetbal?
Buiten het voetbal houd ik mij vooral bezig met de sporten van mijn dochters: volleybal en handbal. Daarnaast ga ik ook graag wandelen en fietsen met mijn vrouw en gaan we vaak uit eten en/of terrasjes doen.
In de zomer kijken we ook steeds uit naar onze jaarlijkse vakantie.

Hoe denk je dat de voetbalwereld je ziet als trainer?
Oh, dat is een moeilijke vraag. Aangezien ik nogal fanatiek langs de lijn sta, denk ik dat er zowel voor -als tegenstanders zijn. Ik probeer wel altijd collegiaal te zijn en kan ook toegeven dat de tegenstander beter was.
Soms hoor ik ook wel eens dat ik tactisch kan ingrijpen, maar als je wint, heb je blijkbaar altijd gelijk.
De meeste collega’s die me goed kennen, weten dat ik ambitieus ben, maar niet ten koste van…

Hoelang ben je al trainer en waar heb je de trainers microbe te pakken gekregen?
Sinds mijn 28ste ben ik hoofdtrainer, waaronder een 7-tal jaar speler-trainer. Vroeger (rond mijn 23ste) combineerde ik spelen met het trainen van jeugd (U7 en U15).

Is er een (nationale of internationale) trainer waar je veel van leert/opsteekt/naar opkijkt? Zo ja, wat dan?
Ik heb niet direct één bepaalde persoon als voorbeeld, maar ik denk dat je van veel trainers iets kan opsteken. Klopp vind ik bijvoorbeeld geweldig qua enthousiasme, Bielsa is maniakaal en Guardiola vind ik dan weer een voorbeeld van verzorgd en mooi voetbal. Het klinkt misschien raar, maar ik vind het ook ontzettend leerrijk om met collega-trainers uit 3de en 4de provinciale te praten en met jeugdtrainers. Zij maken ook elke week dingen mee en proberen hun visie over te brengen. Trainer zijn op lager niveau is hetzelfde als speler zijn. Hoe lager, hoe moeilijker.
Zet een minder goede trainer bij een topclub en hij zal, door de sterkte van zijn spelers, ook bepaalde resultaten behalen. Zet een toptrainer bij een mindere ploeg uit de laagste regionen en hij zal daar ook geen kampioen spelen.

Persoonlijk

Ben je zelf ook actief geweest als voetballer. Zo ja, wat voor een voetballer was jij?
Ik heb tot mijn 35ste gevoetbald, maar ben al op vroege leeftijd moeten stoppen met het najagen van mijn droom, aangezien mijn knieën niet mee wilde. Op mijn 18de maakte ik de overstap van Bree, 3de amateur, naar Club Brugge. Helaas moest ik na 2 jaar mijn verstand volgen en terug gaan studeren, alhoewel ik de kans had om nog in Brugge te blijven.
Als voetballer was ik een speler met een heel behoorlijke basistechniek, sterk in de duels, een goede lange bal en kopbalsterk. Ik had een over-mijn-lijk-mentaliteit en zocht daardoor de randjes wel eens op, wat soms resulteerde in een kaartenverzameling…Ooit begonnen op positie 9 om uiteindelijk te stoppen op pos 3.

Hoe werk jij als trainer?
Ik probeer er vooral voor te zorgen dat we met een groep blijven werken. Een combinatie van de tactische en fysische aspecten komen elke training terug. Ik hanteer een aantal duidelijke regels: de ploeg is belangrijker dan het individu, eerlijkheid duurt het langst, … Mijn kleedkamer staat altijd open voor spelers die iets kwijt willen. Dit kan over het sportieve gaan, maar ook problemen op het werk/ in het gezin kunnen besproken worden. Een speler moet zich goed voelen om te presteren.

Beste speler aller tijden waar je mee gespeeld hebt?
Dat vind ik een moeilijke om te beantwoorden, aangezien ik op verschillende niveaus gevoetbald heb. Ik heb soms samen gespeeld met spelers, waarvan ik dacht dat ze het misschien wel hadden kunnen maken als ze de kans gehad hadden.
Als ik er dan toch een aantal moeten noemen, dan zijn het zeker spelers van Club Brugge, waar ik tijdens de trainingen veel van geleerd heb. Gert Verheyen vind ik persoonlijk een enorm ondergewaardeerde speler.

Waar heb je het meeste spijt van?
Echt spijt? Ik vind het vooral jammer dat ik mijn jongensdroom, door zware knieblessures (18 operaties) snel vaarwel heb moeten zeggen. Aan de andere kant ben ik wel blij dat ik het toch even heb kunnen meemaken.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
Goede eigenschappen: moeilijk om over jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik altijd alle spelers ‘recht’ in de ogen kan kijken en dat ik als trainer ook enorm veel respect heb voor de rest van mijn staff. We zijn één team. Ik probeer er ook altijd voor te zorgen dat de communicatie, zowel naar spelers als naar bestuur, correct verloopt.
Het is ook interessant om de mening van de sportieve cel te horen na goede en slechte matchen.
Slechte eigenschappen: ik kan heel moeilijk tegen mijn verlies (tenzij de tegenstrever echt beter was) en heb er enorm veel moeite mee als wij, de spelers en staff, er niet alles aan gedaan hebben om te winnen. Ik kan absoluut niet om met inmenging (vind ik persoonlijk geen slechte eigenschap), omdat ik het niet logisch vind dat je een bepaalde speler niet mag/kan laten spelen. (Dit is wel afhankelijk van bepaalde afspraken binnen een club, waar ik dan wel achter kan staan: bv niet betalen van lidgeld, sancties, …)

De grootste irritatie in provinciaal voetbal?
Het feit dat er te weinig rekening gehouden wordt met de clubs. Het is tegenwoordig al heel moeilijk om vrijwilligers te vinden en om aan voldoende inkomsten te komen om alles draaiende te houden. Het feit dat de uren voor de profclubs nu volledig verspreid zijn, vergroot dit probleem enkel. De spelers/bestuursleden moeten dit allemaal buiten hun werk doen en ik vind het dan zeer jammer dat zij soms, wat publieke belangstelling betreft, in de kou blijven staan.

Hoogtepunt en dieptepunt als trainer?
Hoogtepunt: bereiken van eindronde(s)
Dieptepunt: ontslag omwille van niet opstellen speler en een persoonlijke afrekening door een bepaald bestuurslid die een vroegere transfer nooit verwerkt kreeg. Helaas voor hem is hij zelf ook niet eer actief binnen het voetbal. Persoonlijk vind ik dat laatste niet echt een dieptepunt, want de reacties van de mensen die mij kennen en weten hoe ik werk waren toen hartverwarmend! Ben ook snel daarna elders aan het werk gegaan.

Vind je de communicatie tussen scheidsrechters en trainers ok, of kan dit beter?
Ik denk dat hier nog heel veel werk aan de winkel is. Een aantal jaren geleden was ik actief als trainer in Nederland en daar merkte ik op dat de communicatie tussen trainer en scheidsrechter vlotter verliep. Het niveau van scheidsrechters is bij ons wel beter. In Nederland zaten de trainers van beide clubs, samen met de voorzitters en de scheidsrechter, voor de wedstrijd samen in de bestuurskamer een stuk taart en een tas koffie te drinken. De sfeer was hierdoor heel ontspannen en ik vond dat een heel aangenaam gegeven.

Sportief

Wat is de doelstelling voor het nieuwe seizoen?
We werken dit jaar met een heel nieuwe groep en hopen een zorgeloos seizoen af te werken. Onze start was, zeker qua resultaat, helemaal niet schitterend, maar aangezien de jongens hard werken en de sfeer in de groep goed is, ben ik ervan overtuigd dat dit wel goed komt.

Ben je tevreden met je huidige selectie?
We hebben een leergierige groep en de karakters vullen elkaar goed aan. Ik durf zeker te stellen dat ik een tevreden coach ben.

Wat maakt je club zo speciaal voor jou?
Ondanks de mindere resultaten blijft de club rustig en zitten we steeds, bij de analyses, op één lijn. Tegenwoordig is het voor de clubs niet simpel, maar ze proberen toch hun uiterste best te doen om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.

Waarvan kan je het meest genieten naast de zijlijn? Een ingestudeerde stilstaande fase die succes oplevert of een tactische keuze waardoor een wedstrijd kantelt?
Dat hangt af van situatie tot situatie. Ik kan er enorm van genieten als er een fase, waarop getraind werd, goed verloopt tijdens de wedstrijd, dit zowel aanvallend als verdedigend. Een goede prestatie van een jonge speler maakt mij ook gelukkig en als ik zie dat de spelers voor elkaar door het vuur gaan ben ik ook een tevreden coach.

Krijg je voldoende waardering als trainer binnen de club en spelersgroep?
Dat vind ik wel. Er zijn altijd teleurgestelde spelers. Dat is jammer, maar ook begrijpelijk. Een speler die buiten de selectie valt mag of moet ontevreden zijn. Dat geldt ook voor spelers die soms gewisseld worden. Zolang zij begrijpen waarom er een beslissing genomen wordt en dit op een correcte manier aanvaarden, met recht op een eigen mening, vind ik dat ook absoluut geen probleem.
Het wederzijdse respect is voor mij heel belangrijk en ik denk dat dat wel goed zit.

Wie zijn de meest bijgebleven spelers uit je carrière?
Dat zijn er verschillenden en dat kan om de meest uiteenlopende redenen zijn: technisch, fysisch, tactisch, sfeermaker, … Als ik een naam zou noemen, dan doe ik waarschijnlijk anderen tekort, vandaar…

Vragen over voetbal in de wereld

Favoriete club in België en in de wereld?
– Club Brugge
– geen echte favoriete club: clubs die aantrekkelijk voetbal brengen

Favoriete trainer in België en in de wereld?
– Philippe Clement
– Klopp/Guardiola


Favoriete speler in België en in de wereld?
– Vanaken
– Messi

Meest irritante speler in de wereld?
Pepe (vuile en onnodige fouten)

Mooiste stadion ter wereld?
Borussia Dortmund

Beste Rode Duivel?
Kevin De Bruyne

Open vragen

De mooiste accommodatie in Limburg ?
Er zijn verschillende mooie accommodaties in Limburg bv Achel, Pelt, …

Voor welke club zal je nooit trainer willen worden?
Ik heb geen enkele club waarvan ik zeg: “Nooit!” Ik zou er wel rekening mee houden om bijvoorbeeld niet onmiddellijk na een bepaalde periode in club A, naar een concurrerende club B te gaan.

Welke speler van een andere vereniging zou je graag bij jullie zien voetballen?
Ook hier ga ik geen naam op plakken, aangezien er verschillende spelers zijn waar ik (nog) wel eens mee wil samenwerken. Maar zoals daarstraks al vermeld, ben ik op dit moment tevreden met onze selectie.

Voor welke club heb je de meeste sympathie en voor welke club juist de minste
Minst: voor clubs die denken dat ze enkel omwille van de centen bepaalde voorkeuren moeten krijgen

Meest: voor clubs die, met evt een beperkt budget, er alles aan doen om een ‘familie club te zijn en een gezonde ambitie uitstralen

Wie is volgens jou de beste speler uit jullie reeks?
Moeilijk te zeggen, omdat we nog niet tegen alle clubs gespeeld hebben. Ik wil ook niet de fout maken om gewoon voor een speler te kiezen die in het verleden al zijn strepen heeft verdiend. Het verleden telt niet meer, want we spelen in het ‘nu’.

Last but not least

Wat verwacht je van de website Provinciaal Voetbal Limburg?
Verder doen zoals jullie bezig zijn en het provinciaal voetbal nog meer op de kaart zetten.

Wie moet er binnen jouw club in de bloemetjes gezet worden?
Hier denk ik zeker aan alle vrijwilligers, want je moet het toch maar telkens weer doen. Als spelers winnen worden ze gefeliciteerd, maar we vergeten veel te vaak ‘Dank U’ te zeggen tegen deze mensen, want zij zijn het ‘kloppend hart’ van de vereniging.

Wil je nog graag iets extra toevoegen?
In het algemeen vind ik het jammer dat er veel goede en ambitieuze trainers in het provinciale voetbal zitten, die wel de kwaliteiten hebben om hoger te trainen, maar die, door gebrek aan ‘naam’, waarschijnlijk nooit die kans zullen krijgen. Dit is ook een opmerking die ik elk jaar op de trainersopleiding te horen krijg en die bij verschillende collega-trainers dus toch wel voor een bepaalde frustratie zorgt.
Voor de rest wil ik zeker nog meegeven dat voetbal voor de meeste mensen een fijne uitlaatklep is en dat het sociale gebeuren binnen de voetbalwereld toch een meerwaarde is als je van voetbal houdt.

Wil je als trainer ook graag je visie vertellen?

Neem dan zeker contact op met ons! We bezorgen jou dan de vragenlijst.

Archieven ​

P