FEBRUARI

Naam

Jean Paul Vandael

Leeftijd

56

Woonplaats

Eksel

Club

KFC Eksel

Enkele open vragen

Dag Jean-Paul, stel jezelf eens even voor?
Ik ben 56 jaar jong , nog altijd voltijds aan het werk, 31 jaar gelukkig getrouwd en vader van 3 volwassen zonen. Ik ben als 10-jarige beginnen te voetballen bij de miniemen van KFC Eksel en heb al de jeugdcategorieën doorlopen en één seizoen tot de kern van de 1ste ploeg mogen horen , toen ook spelend in 1ste provinciale (1986). Op mijn 22ste ben ik gestopt met veldvoetbal en overgeschakeld naar de zaal. Later ben ik in de club nog scheidsrechter , jeugdtrainer en tenslotte bestuurslid geworden.

Hoe is het om voorzitter te zijn van KFC Eksel en vertel je verhaal over de gang van zaken binnen de club als voorzitter?
Het belangrijkste feit is dat we 8 jaar geleden met een vernieuwde bestuursploeg van KFC Eksel een unieke ploeg in Vlaanderen (Belgie) hebben gemaakt. Wij zijn waarschijnlijk de enige ploeg die al die jaren speelt met uitsluitend (op een zeldzame uitzondering na) jongens afkomstig van onze eigen gemeente , ook nu in 1ste provinciale. Omdat we dit beleid eensgezind hebben gevoerd , maakt het voor mij niets uit wie voorzitter is. Ook onder mijn voorganger, Dirk Gordijn, werd deze visie al gevolgd.

Hoelang ben je nu al voorzitter?
Ik denk 3 jaar

 

Wat zijn de hoogte en dieptepunten die je als voorzitter -tot nu toe- hebt meegemaakt?
Eigenaardig genoeg zijn dat dezelfde. De promotie naar 1ste provinciale. Hoogtepunt omdat dit de ultieme bekroning was voor de spelersgroep en trainersstaf die allen samen de stap van 3de naar 1ste hebben gezet, voor het bestuur een beloning voor het gevoerde beleid en voor de fans een groot feest voor hun jarenlange trouw. Dieptepunt omdat dit alles niet is kunnen doorgaan wegens de corona-crisis.

Hoe staat de club er in het algemeen voor (sportief en financieel)?
Zowel sportief als financieel verloopt alles naar wens. Alhoewel het natuurlijk doodjammer is dat de overheid met strenge, bizarre BTW en belastingcontroles bij talloze sportclubs een smak geld heeft weggegraaid. Onbegrijpelijk en moeilijk aanvaardbaar voor de massa vrijwilligers die zich dagelijks kosteloos inzetten voor hun vereniging. Moeten de sportclubs opdraaien voor de overheidsschuld???

De corona maakt het voor heel wat clubs moeilijk, hoe loopt dit voor KFC Eksel?
Het is evident dat corona ook voor ons schadelijk is , maar door ons financieel voorzichtig en beredeneerd beleid , gaan we ook deze periode wel verteren. Hopelijk kunnen we wel in september weer volledig opstarten.

Toekomst

Hoe zie je de toekomst binnen de club en zijn er specifieke zaken waar je je zorgen over maakt?
Op korte termijn verwacht ik geen grote veranderingen, ik hoop dat ook in de verdere toekomst er voldoende mensen zullen zijn die zich willen engageren om dit verder te zetten en dat is niet zo evident als het lijkt. Door al de opgelegde regels lijkt een voetbalclub wel een KMO.

Hoe ziet de toekomst binnen de club er uit wat betreft de jeugdopleiding?
Voorlopig hebben we in alle leeftijden nog één of meerdere ploegen, hopelijk kunnen we dat aanhouden. Normaal moet dat lukken tenzij dat het “spelertjes ronselen” nog erger gaat worden.

Hoe is de samenwerking met de gemeente gelet op de situatie dat er steeds meer bezuinigd gaat worden waardoor clubs financieel in problemen kunnen komen en eventueel tot een fusie moeten overstappen?
Op dat vlak mogen we niet klagen. De gemeente Hechtel-Eksel wil in de komende 5 jaren beide voetbalclubs financiele ondersteuning geven voor een nieuwe accommodatie te bouwen. Het welslagen van deze projecten zal het tevredenheidspercentage bepalen. De kunst zal zijn om met de voorziene budgetten een behoorlijk resultaat te bereiken.

Sportief

Welke trainers zijn je het meest bijgebleven?
Persoonlijk heb ik er maar 3 gekend, wij willen vooral stabiliteit in onze trainerskeuze en dat lukt zeer goed. Zowel Jurgen Corstjens(3 jaar) als Daniel Scavone (6 jaar) zijn top als trainer, maar zeker ook als mens.

Waar moet een hoofdtrainer binnen KFC Eksel aan voldoen?
Aanvaarden dat we het met eigen jongens doen en (bijna) geen transfers doen en tevens aanvaarden dat studies voorrang hebben op het voetbal.

Wat vind je van de reeksen (Heren A-B en dames )?
Geen opmerkingen over. De mensen die hierover beslissen , zullen het wel weten zeker.

Wat waren je verwachtingen als voorzitter van het eerste elftal dit seizoen? (Heren A-B en dames )?
Er alles aan doen om elke wedstrijd te winnen. Als dat gebeurt , aanvaarden we elk eindresultaat.

Wat verwacht je als voorzitter van het eerste elftal volgend seizoen (2021 -2022) (Heren A-B en dames )?
Idem vorige vraag

Persoonlijk

Welke vereniging geeft volgens jou het beste voorbeeld wat betreft sportief beleid en welke vereniging juist niet?
Het is niet aan mij om te oordelen over andere clubs , ik denk dat wij zelf een goed voorbeeld zijn , dat krijgen we ook geregeld te horen van andere clubs maar wat ik mij afvraag: “waarom doen ze het dan ook niet ?…moeilijk is het niet en het resultaat mag er zijn.

Hoe is de onderlinge samenwerking met de clubs uit de omgeving?
Wij hebben geen samenwerkingsovereenkomsten met andere clubs maar de relaties met de omliggende clubs zoals Hechtel en Lindelhoeven zijn best ok.

Hoe voelt het om voorzitter te zijn van een heren en dames team?
Ik ben voorzitter van een ganse club , van U5 tot veteranen en dames. Dat maakt geen verschil.

Veel mensen vinden dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het vrouwenvoetbal, wat is jouw mening hierover als voorzitter van een damesteam?
Zoals hierboven gezegd, ik ben voorzitter van een club, niet specifiek van een damesteam. Maar ik denk dat het damesvoetbal toch redelijk wat aandacht krijgt momenteel. Maar het kan altijd meer zeker?

Kort

Wat verwacht je van Provinciaal Voetbal Limburg?

Ik heb respect voor alle iniatieven die jullie nemen, kritiek geven is gemakkelijk maar iets ondernemen is een andere zaak. Dus ik zou zeggen:”doe wat jedenkt, klinkt het niet, dan botst het maar”

Wie van je club wil je graag in de bloemetjes zetten?

Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat zijn de dames van de kantine die al generaties lang elk weekend kosteloos achter de toog en in de keuken staan om voetbalminnend Eksel te drinken en eten te geven. Allen 70 plussers, bijna 80 zelfs. Dus bedankt Mia, Mia, Jacqueline, Elza, Yvonne en Guy ook. En natuurlijk ook Stefan Schrijvers. Het langst zetelend bestuurslid die al jarenlang een groot deel van zijn vrije tijd opgeofferd heeft aan de club en manusje van vele minder plezante werkjes was.

Wil je als voorzitter ook graag aan het woord?

Neem dan zeker contact op met ons! We bezorgen jou de vragenlijst, deze vul je in en stuur je opnieuw naar via mail op info@provinciaalvoetballimburg.be 

Archieven

P